Att välja den rätta datorn för användningsområdet

Vad är det för delar i en dator?

Om det är så att du behöver välja en dator för ett specifikt användningsområde, så är det viktigt att känna till vilka delar som finns i en dator och hur dessa påverkar varandra inom vissa områden. De vanligaste användningsområdena som finns för datorer är för spel, arbete, studier samt barnens lek och lärande. Är du då den som vill göra det bästa tänkbara valet så väljer du en dator som har de specifikationer som krävs för det som ska utföras. Idet fallet kan du välja att köpa delar och bygga din dator på egen hand, eller så kan du göra valet av en märkesdator med allt du behöver innanför skalet. I både dessa fall behöver du som vill säkerställa det rätta valet av dator veta vad en sådan maskin innehåller

När det gäller detta är det enklast att utgå från en stationär dator, där det är enklare att separera och tala om de olika delar som finns i den. Om det bortses från själva lådan så innehåller en dator i första hand ett nätaggregat och ett moderkort. Behöver du många delar med hög prestanda i din dator är det bra att välja ett kraftfullt nätaggregat. I övrigt så kommer de flesta standarddatorer idag att ha grafikkort och ljudkort inbyggt i moderkortet där även nätverkskort och alla anslutningar till skärm, tangentbord och mus finns. Bygger du din dator på egen hand kan du välja separata delar såsom grafikkort, ljudkort, nätverkskort. Något som alltid måste finnas i en dator som ansluts till moderkortet är minnen och en processor samt en hårddisk.

Vilka delar är viktigast i en dator?

När det gäller vilka delar som är viktigast i en dator blir det snabba svaret på detta alla de som krävs för att den ska fungera. Efter detta kommer det råda mycket delade åsikter om vad som är de viktigaste delarna baserat på vilket användningsområde den är avsedd för. När en dator enbart ska användas av barn i åldrarna mellan 4 till 10 år, så kommer det generellt sett aldrig att talas om vad som är viktigast. Här handlar det om i stort sett vilken datorn som helst, då de spel och program de använder vanligtvis inte kräver någon större prestanda. Annat är det när en dator ska användas för stora spel med tung grafik i syfte att vara en speldator.

När du ser till vilka delar som är viktigast i en speldator, kommer detta vara baserat på prestanda. Här ska moderkortet ha det rätta chipset som medför bra prestanda rörande spel. Det är också viktigt att det finns plats för och finns mycket ramminne. Något som också är viktigt att se till och som skapar funktion och spelupplevelse är grafikkortet samt ljudkortet. Absolut viktigt är också att ha den senaste och snabbaste processorn. Här vill alla ha det senaste och mest kraftfulla. Detta betyder i allmänhet att en speldator kan bli mycket dyr. När det gäller delar till en studie och arbetsdator så kommer minne och lagringsplats att vara det mest primära. Av dessa anledningar är det svårt att säga vilka delar som är absolut viktigast.

Ska jag bygga en egen dator eller köpa ett komplett paket?

Om du ska bygga din egen dator med hjälp av lösa delar eller om du ska köpa ett komplett paket, kommer också många gånger att bero på vad du ska använda den till. Det kommer dock inte att vara det enda detta beror på. Här kan det vara så att du har ett stort intresse av elektronik i alla former och då kan det helt enkelt vara roligt att bygga en dator på egen hand. Något som dock brukar stå helt klart är att det alltid blir billigare att köpa ett färdigt paket än att bygga datorn själv. När det inte står klart handlar det om specialbyggda datorer med mycket hög prestanda som bär ett visst märke.

Egentligen kommer det aldrig att finnas någon anledning, mera än ett stort intresse och en vilja, att bygga sin egen arbetsdator för kontoret. Ej heller finns det någon anledning att bygga en dator för barnens utveckling inom detta område eller en dator för studier. Inom detta område finns det så många färdiga paket med bra priser, samt att det också många gånger finns en stor marknad på den begagnade sidan som kan räcka till mer än väl. De gånger du bygger din dator själv så brukar detta vara för att skapa en speldator, eller att du ska använda den i speciellt utvecklingssyfte.

När priset har betydelse rörande valet av dator

Om du enbart kommer att basera ditt val av dator på att den inte får kosta för mycket, så kan du i stort sett inte tänka dig att få den senaste speldatorn. Hur som helst så är det inte alla som använder sina datorer för att spela spel, utan här är det faktiskt flera som använder dem i arbets- och studiesyfte. När det handlar om detta så blir nästan alltid det bästa och mest kostnadseffektiva valet att välja en komplett märkesdator eller en dator utan märke som byggts i butiken du köper den. Du som vill komma ännu billigare undan vänder dig till begagnat-marknaden på nätet. Här kan du faktiskt få mycket mera än du tror för dina pengar.

Är välkända märken bättre än no-name datorer?

Att välkända märken då det gäller köp av en dator skulle vara bättre än att köpa en dator utan något märke alls är en ren myt. Förmodligen är det all den kommersiella pressen och mängden av reklam samt recensioner som skapat denna. Här handlar det återigen om vem som har byggt datorn och vilka delar som har använts. Enbart för att skalet inte har ett namn som exempelvis Asus, Acer eller Dell så behöver ju detta med automatik inte betyda att delarna i den saknar kvalitet. Här kan den som har byggt datorn placerat mycket bra delar i den, varvid det hela återigen kommer till vilka kunskaper du har när du köper en dator.

Vilket operativsystem blir det bästa valet?

När du köper ett komplett paket eller en färdig märkesdator, brukar det i allmänhet vara så att denna säljs med en så kallad licens på hårddisken. Här betyder detta att du får ett operativsystem med köpet av datorn. Du får dock inte någon skiva med operativsystemet, utan enbart en installationsfil på hårddisken. Vanligtvis kommer detta även att vara en version av Windows, men finns även i vissa fall med versioner av Linux eller att du bara får DOS. Vilket operativsystem som blir det bästa valet, kommer återigen att bero på vilket ditt arbetsområde är. Ska du arbeta med papper och kontorsarbete, är det barnens dator eller studiedator kommer Windows att anses som bästa valet. Gäller det speldator och att surfa på nätet kan Linux i vissa fall vara det bästa valet.

Sammanfattning av att välja den rätta datorn

För att sammanfatta allt rörande konsten gällande att köpa den rätta datorn för det användningsområde som avses, kommer detta att baseras på nedan stående korta information. Genom att följa det så gör du alltid det rätta valet av datorer för det som du vill använda dem till.

  • Valet av speldatorn: Här är det viktigt med prestanda och att alla delar är kompatibla med varandra och de spel som ska spelas. I detta fall krävs de stora kunskaperna för den som ska bygga sin egen speldator. Det som är ytterst viktigt är valen av processor, minnen, moderkort och grafikkort. Detta är också valet av den typ av dator som oavsedd om du bygger den själv eller köper den som komplett dator alltid blir den dyraste typen av datorer.
  • Dator för dagligt arbete: Här kommer det naturligtvis att bero på lite vad du jobbar med. Är det enbart kontorsarbete och pappersarbete samt uppdateringar av en eventuell hemsida/blogg och att surfa på nätet som gäller? Då kommer det viktigaste att vara tillräckligt med arbetsminne för multitasking samt att du har stor kapacitet rörande lagring av information. Är det så att ditt arbete rör sig inom området grafik, så kommer givetvis valet av grafikkort i datorn vara primärt.
  • Studiedatorn: I detta fall finns det två olika typer. Här finns det den studiedator som enbart används för studier och att surfa på Internet. I det andra fallet finns det de som vill ha lite mera kapacitet för att spela ett antal spel också. De flesta av dessa spel kommer förmodligen att spelas i nätverk online. Hur som helst finner du dessa i kompletta paket eller på begagnat-marknaden.
  • Barnens dator för lek och lär: I detta fall finns det inget att tänka på. Denna dator köper du antingen begagnad på nätet eller direkt i elektronikbutiken.