Att använda dator som multimediaspelare

Alla vet att datorer kan användas för allt från arbete, forskning, surfa på nätet och att spela spel samt att det också kan sköta mycket inom industrin. De flesta privatpersoner använder sina datorer att surfa, spela och att arbeta på. Här finns det dock ytterliga ett område där du kan använda din dator. Har du en extra dator hemma, så kanske du till och med inte behöver köpa DVD-spelare, stereo samt andra saker för film och ljud.

Där kan du då använda datorn som multimediaspelare. Faktum är att visa versioner av Windows har ett multimediacenter inbyggt i systemet. Även om din version inte har det, kan du med lätthet skaffa alla de program som krävs för att skapa din egen hemmabio och musikhörna. Faktum är att det inte alls krävs mycket för detta. När det gäller dator behövs det inte stor prestanda, medan du samtidigt kan få nästan alla program som krävs helt gratis.

Detta krävs av din dator

Det enda som behövs för att göra om din dator till hemmets multimediaspelare, är att den fortfarande fungerar och kan driva en vettig version av Windows operativsystem. Här handlar det om att en 5-6 år gammal dator kan bli perfekt. Ja, idag vet du att det finns massor med människor som ställer dessa datorer i sina soprum, eller helt enkelt sop sorterar dem på återvinningsstationer. Helt enkelt kan du som vill ha ett effektivt system och saknar en dator till detta, få en för bara mellan 500-1 500 kronor. Nedan ser du det viktigaste delarna och funktionerna när du vill göra en mediaspelare av din dator.

  • Minst 4gb ram minne. Detta då du måste ha det för att enkelt driva Windows, samt att olika funktioner allokerar olika delar av minnet vilket gör att du inte alltid har tillgång till 4gb.
  • DVD-spelare eller ännu bättre, DVD-brännare. För att kunna spela filmer på DVD, måste du ha en DVD-spelare, men de flesta väljer en brännare. Detta då de kan bränna ut filmer sparade i datorn och ta med dem till andra platser. Har du enbart film du ser från Internet, så behöver du inte denna produkt.
  • Hårddisk och moderkort: Här handlar det om att du har ett hyfsat bra moderkort, så att du kan använda dig av en HDMI-kabel för uppkoppling mellan TV och dator. Detta då det återger bild och ljud på ett mycket förträffligt sätt. Hårddisken använder du enbart för de installerade programmen, men om du även vill lagra filmer och musik direkt på datorn är det bra att ha tillräckligt med plats.

När det gäller cpu så räckar det bra med en Core2Duo som idag anses som en gammal processor. I övrigt behöver du ett bra keyboard och en bra mus samt en stor TV som vi senare kommer till.

De program du behöver för film och ljud

Efter att du har allt du behöver rörande hårdvara i din dator, kommer det till mjukvaran. Idet fallet talas det om vilka program du behöver för att se film och lyssna på musik. Faktum är att allt detta redan finns i Windows operativsystem. Alla de som vill göra det enkelt för sig köper enbart en äkta version av Windows och installerar den. Klappat och klart. Detta fungerar bra, men det finns också många andra populära program som anses vara bättre. Nedan ser du tre av de mest använda.

  • VLC Media Player: Här har du den mest populära och använda spelaren för film i datorer. Denna mjukvara är mycket sofistikerad och du behöver engetligen inte göra mera än att installera den. Klarar alla förekommande filformat rörande film och musik utan att behöva några så kallade kodex.
  • Media Player Classic: Detta är en produkt från Microsoft, som tidigare var standard i deras operativsystem. När alla säger att allt blir bättre och tekniken går framåt. Ja, då säger de som såg på film i tidigare Windows-versioner att det blivit sämre. Detta då Media Player Classic faktiskt klarar flera filformat än deras nya inbyggda spelare.
  • Nero Burning Rom: Ett mycket bra program för dig som vill bränna ut dina egna filmer och din egen musik på DVD-skivor. Faktiskt det bästa enligt oss här på Gtek. Det har kommit många olika mjukvaror för att skapa egna skivor sedan Nero kom, men fortfarande är detta ledaren då det handlar om enkelhet och många funktioner.

Igaming – Funkar också med storbild

Något som du inte får glömma bort, om du är den som gillar att spela poker, betting eller casino online. Ja, det är naturligtvis att se till att även det fungerar i ditt trevliga mediacenter. Är detta något du vill göra och som intresserar dig? Ja, då måste det till lite bättre prestanda i datorn. Fortfarande talar vi inte alls en modern dator. Bara se till att du har minst 1gb grafik, 4gb minne och en i3 processor så är du på rätt väg.

Välja TV till din nya multimediaspelare

Sist men inte minst så vill du naturligtvis ha en storbilds TV. Ja, det är detta eller en projektor du har att välja på. Projektor är jättebra för film, men blir dyrt rörande brinntid på lampan med musik och Igaming. När du vill ha det billigaste och mest effektiva väljer du således en bra TV. För att få hum om detta kan du läsa mera på alla de listor rörande bästa val av TV 2019 hos Advized. Här får du råd av oberoende experter och kan läsa ganska så kompletta recensioner av varje TV. Nedan har vi valt ut tre bra TV med stor bild som du kan lita på.

  • Sony 55” TV KD 55XF8096 LED 4K UHD: Ja, redan på det långa namnet på denna underbara TV för under 10 000 kronor, hör du att det verkligen finns grejor och kraft under huven. Naturligtvis är detta en Smart-TV med ett bra Android.system. Precis som vanligt när det gäller Sony handlar det om förträffliga 100hz på bildrutans uppdateringsfrekvens. Detta kallas vi kungligt.
  • Samsung UE55NU8055TXXC: Långa namn ska det tydligen vara på dagens TV-apparater. Annat var det förr. Då räckte det med att heta Philips 28” F. Hur som helst är detta ett mycket bra val för dig som vill få ett pris under 8 000 kronor. Här används Tizen OS som står för underhållningen i form av uppkoppling mot Internet. Egentligen behöver du ju ingen dator längre.
  • LG OLED65C7V 65”: Här har du den ultimata TV:n för dig som gillar sport. Med en OLED-skärm får du alltid bästa upplevelse av snabb rörlighet. Priset ligger dock på runt 23 000 kronor, så detta val är inget som alla pallar för.