BSOD – Blue Screen of Death

Är BSOD slutet för din dator?

När det som idag kallas för Blue Screen of Death och förkortas BSOD uppdagades, så var detta ett skrämmande problem. Här var det också många människor som bidrog till att skrämma ihjäl massor av datorägare genom att säga att detta var slutet för deras datorer. Idag vet de flesta att detta inte är mera sant än att alla datorer skulle krascha utan uppgradering eller köp av programvara inför millenniumskiftet. Hur som helst är den rätta benämningen på detta problem något som ska benämnas som ett Stopmeddelande eller ett fel som har lett till ett stop i uppstarten av din dator.

Varför betyder Blue Screen of Death?

Att din dator skulle vara helt död är ju ett alldeles för kraftigt ord, eller vad tycker du själv? Nå, här handlar det inte alls om att BSOD nödvändigtvis betyder en död dator, men det finns några saker som definitivt är närvarande. Det första är betydelsen av att allt måste komma till ett stop. Detta då det handlar om operativsystemet och det som berör detta, vilket då som alla vet är en hel del. Du kan inte stänga ned felet och spara dina data. Du kan inte heller köra en reset på din dator och allt blir som vanligt igen. Här är allt helt enkelt över för närvarande.

Det betyder att du har ett fel i din dator som måste åtgärdas innan du kan använda den igen. En Blue Screen of Death uppstår oftast vid uppstart och är då som svårast att fixa. Nu är det dock så att detta fel även kan uppstå helt plötsligt när du redan använder och arbetar i ditt operativsystem. I det fallet brukar det dock vara lättare att komma till rätta med det.

Så fixar du oftast ett problem med BSOD

I nästan alla fall som en BSOD uppstår, kommer detta ha med antingen RAM-minne, hårddisk eller temperaturen på din processor att göra. Det första du då kommer att behöva göra är att diagnostisera om du nyligen har ändrat några inställningar i BIOS eller bytt ut någon hårdvara. Här kommer det i huvudsak då vara relaterat till installationer av nya drivrutiner eller uppdateringar av gamla. Är det så att du kan komma åt och har en restore point i din dator, försök då komma åt den och se om detta hjälper.

Om nu inte det första hjälpte dig, så kan det vara ett problem helt och håller relaterat till hårdvara som ger dig BSOD. Här kommer du då att vara den som får öppna din dator och se till att alla de delar som finns är rätt och riktigt anslutna. Detta kommer naturligtvis att vara svårt gällande laptops, men som grundregel är det inte mera är RAM-minnet på dessa som ibland hoppar ur sin plats. Det sista som kan vara ett leda till BSOD rörande hårdvara och BIOS är för hög temperatur på antingen grafikkort eller processor. Detta kan du oftast kontrollera direkt i BIOS innan felet uppstår.

I övrigt kommer det naturligtvis att finnas andra saker att kontrollera, men om felet inte är löst nu så är det av allvarligare art. Här handlar det då om att kontrollera så att det finns tillräckligt med plats kvar på hårddisken för att operativsystemet ska kunna fungera felfritt, samt att eventuellt uppdatera med alla service pack som finns till Windows. Efter detta finns det sajter som innehåller vad alla felkoder betyder. Här kan du också finna bra information som kan hjälpa dig att lösa felet. Om inget annat fungerar kan du installera om ditt operativsystem.