Olika typer av hårddiskar

Idag har det kommit till en punkt då allt du väljer gällande komponenter i din dator kommer att göra en stor skillnad. Detta gäller då allt från processor till minne, grafikkort och inte minst hårddiskarna som ska lagra den information som finns i datorn. För detta har det då skapats en mängd olika hårddiskar och beroende på vad du ska använda en dator till så kommer valet av dessa att vara väsentligt. Här handlar det om snabbhet och kapacitet och blir då ett område som du när du vill skapa den perfekta datorn för ändamålet måste känna till.

De vanliga hårddiskarna med optiska skivor

Det som fortfarande är det absolut vanligaste är de standardhårddiskar som finns i handeln. Här handlar det då om hårddiskar med optiska skivor som lagrar informationen du har i din dator. Hårddiskar av denna typ kommer att gå under namnet mekaniska diskar. Dessa finns då i versioner och storlekar för båda stationära och bärbara datorer. Detta betyder i klartext att du hittar den i storlekarna 3,5” för stationära datorer och i 2,5” för bärbara datorer. Här handlar det i stort sett enbart om vilken snabbhet du vill ha på dessa och vilken lagringskapacitet som ska finnas på dem. Tidigare var det en standard gällande hastigheten på dessa som låg på 5600 rpm.

Detta har då för länge sedan blivit för långsamt. De optiska hårddiskar som idag används håller en hastighet mellan 7200 rpm eller 10000 rpm. De hårddiskar som idag finns har också en mycket större lagringskapacitet än tidigare, trots att de faktiskt blivit mindre. Idag är det vanligt att en hårddisk ligger på en lagringskapacitet mellan 1 TB upp till hela 8 TB eller över. Helt enkelt har utvecklingen gått framåt, men om du nu också vill ha en ännu snabbare hårddisk med en större säkerhet. Ja, då finns det de som går under namnet Solid State Drive.

Solid State Drive – Den moderna hårddisken

Denna typ av hårddisk är egentligen en uppgradering av det som från början var flashminnen eller usb-stickor. Det handlar om att skivorna försvunnit och ersatts av minneskretsar med en stor kapacitet. Även om denna typ av hårddisk idag fortfarande kan verka dyr, så kommer valet av en mindre hårddisk av denna typ för installation av operativsystem och program vara optimalt. Här kommer du att få en dator med en mycket snabbare uppstart och snabbare åtkomst av installerade program. Detta gör också att du får ett säkrare system som inte innehåller den felprocent rörande haveri som en mekanisk hårddisk har.

Olika anslutningar för hårddiskar

I dag kommer ditt val av hårddisk du kan använda i din dator vara begränsat av de förutsättningar gällande anslutningsmöjligheter som finns på ditt moderkort. När det då gäller bärbara datorer så kommer det oftast bara att finnas en typ av anslutning på dessa. Här kommer det då till exempel inte att vara möjligt att ansluta en solid state drive som ska kopplas till moderkortets PCI-E slot, då denna inte finns på de flesta bärbara datorer. Här kommer det naturligtvis att finnas möjligheter att ansluta en solid state drive via S-ATA som brukar vara standard på både bärbara och stationära datorer. Du som vill använda dig av en modern hårddisk som ansluter via PCI-E slot kommer att vara den som använder en stationär dator.