Olika felmeddelanden i din dator

Det kommer för den som vill kunna finna eventuella fel i sin dator, vara möjligt att lära sig mycket om hur den talar till dig. I det fallet handlar det mycket om BIOS. Detta är då det som styr uppstarten av alla datorer. BIOS står för Basic Input Output System, vilket då hanterar och kontrollerar att allt fungerar som det ska i din dator. Här kommer det bland annat mer det mesta att finnas en funktion som släcker ned din dator om temperaturen på processorn stiger över en viss gräns. Detta är något som är mycket bra, och är till för att skydda dig. Det kommer också att finnas en funktion som visar att grafikkortet är trasigt eller fel insatt. I det läget får du oftast en vit skärm.

Efter det kommer det att finnas något som uppvisar en skärm med blå bakgrund. På denna brukar det många gånger stå att det finns ett fel på den hårddisk som innehåller ditt operativsystem. Detta felmeddelande är inte att förväxla med det som kallas för Blue Screen of Death. Detta är något helt annat, som kommer att upptas i en helt fristående artikel. Dock handlar det faktiskt oftast om att det inte alls är något fel på din hårddisk, utan detta felmeddelande uppkommer många gånger hela av andra orsaker. Något som också är mycket bra att känna till är alla de olika inställningar du kan göra i BIOS för att optimera din dator, samt de olika ljudsignaler som detta system använder för att tala till dig.

Vanliga ljudsignaler i BIOS

När det handlar om de olika ljudsignaler som finns i BIOS, så kommer alla dessa inte alls att vara standardiserade som man skulle kunna tro. Här beror detta på att det finns ett flertal olika tillverkare av BIOS. Av den anledningen kan ett ljud från en Compaqdator betyda något helt annat än det som kommer från en dator med Award BIOS som du byggt på egen hand. Du som vill lära dig de signaler från BIOS som gäller just ditt system när ett problem uppstått kommer att behöva söka efter tillverkarens hemsida för just det BIOS som sitter på ditt moderkort och i din dator.