Arbetsminnet – Ramminnet i din dator

Vad är ramminne och vilken funktion har detta?

Ett ramminne är det som gör att du kan öppna olika program och spel i din dator. Ramminnet är det som innehåller funktionen att komma ihåg det du jobbar med eller använder datorn till innan detta har blivit sparat på din hårddisk. RAM står för Ramdom Access Memory, och är en minneskrets som enbart kan läsa och så länge strömmen är påslagen komma ihåg vad du gör i datorn. När strömmen slås av eller datorn startar om kommer detta minne att tömmas. Om du då inte sparat informationen så riskerar du att denna går förlorad. Lyckligtvis samarbetar ramminnet nästan alltid med hårddisken, vilket betyder att du även efter ett strömavbrott kan återställa vissa filer du inte hann spara.

Olika typer av ramminne

Gällande ramminne, som även kallas för arbetsminne, så finns dessa i olika varianter. Detta är storleken på det minne som sitter i datorn, samt den frekvens som detta jobbar i vilket utgör snabbheten i minneskretsen. Här finns det gamla ramminnen som kallas för DDR1 och DDR2, vilket numera nästan enbart hittas i begagnade datorer. Idag används DDR3 och DDR4 vilka innehåller båda större minneskretsar och arbetar i en snabbare klockfrekvens. För att veta vilken typ av minne du ska ha i din dator ser du över specifikationerna på ditt moderkort.

När är valet av ramminne viktigt?

Ramminne är något som är viktigt i alla datorer. Utan att ett ramminne av rätt sort har monterats på avsedd plats på ett moderkort kommer din dator inte att vilja starta. Valet av ramminne utgörs av ditt moderkort. De gånger som det är viktigt med mycket arbetsminne är när du arbetar med tung grafik eller när det gäller speldatorer. En speldator anses behöva minst 8GB i ramminne, medan du som enbart surfar och utför studier samt kontorsarbete kan klara dig med 2-4GB.

Att se upp med vid köp av minnen

Ibland kommer det att vara mycket bra priser på arbetsminnen till din dator. Detta är idag något som är gemensamt med alla typer av minnen till olika elektroniska enheter. Dessa minnen har dock mycket okända eller inga märken alls, vilket betyder att du löper en risk att få en felaktig produkt. Detta genom att den kapacitet som visas vid en vanlig kontroll inte stämmer överens med den faktiska kapaciteten. Dessa minnen kommer alltid från oseriösa tillverkare och försäljare i Asien. Undvik därför att köpa minnen på platser som Ebay, Alibaba och DH Gate. Här är det bättre att betala för äkta vara i en svensk webbutik där du även får garanti och returrätt.