Valet av processor – AMD eller Intel

Vad är en processor och hur fungerar den?

En processor är själva kärnan i en dator. Denna enhet kallas också med ett annat internationellt namn för CPU, vilket står för Central Processor Unit. Denna enhet är också ett måste för att en dator ska fungera. Idag finns det ett val av 32-bitars och 64-bitars processor, där det numera blivit standard med 64-bitar. Processorn i datorn är den enhet som gör alla de matematiska beräkningar i bakgrunden, som gör att du kan få ett resultat i form av ljud och bild i din dator. De vanligaste processorerna som finns är av märken som Intel och AMD. Här finner du också valet av antalet kärnor din processor har. Antalet kärnor i en processor i kombination med hastigheten angiven i GHZ angör hur snabb din dator anses vara.

Varför anses Intel vara bättre än AMD?

I datorbranschen är det mycket väl känt att Intels processorer anses vara bättre än AMD. För inte så länge sedan var det dock många som trodde att AMD skulle vara de som blev ansedda som de bästa på marknaden. Hur som helst halkade de efter i utvecklingen och har sedan dessa inte lyckats komma ikapp. Helt enkelt är det i nästan alla tester resultat som talar för att Intels processorer i jämförelse med AMD har en bättre prestanda och håller en högre kvalitet. Något som också spelar en stor roll för att Intel anses vara bättre än AMD är att deras processorer är mera kompatibla med olika program och spel.

När passar en AMD-processor bäst?

När du är den som gör valet av en processor av märket AMD, är du oftast den som vill spela spel. Samtidigt har du också en lägre budget för inköpet eller byggnationen av din dator. När du köper en dator med en AMD processor i syftet att spela tunga spel, gör du faktiskt ofta dig själv en stor otjänst. Här har det visat sig att dessa inte alls är kompatibla med lika många spel som Intels processorer. Det bästa syftet för en dator innehållande en AMD processor är oftast för studier, barnens lek och lär samt att spela online.

Skillnaden mellan begagnade och nya processorer

När du ska köpa en processor kan det också vara så att du finner dessa begagnade till ett mycket bättre pris. Det kan också vara så att du väljer att köpa en begagnad dator komplett, vilket också medför att din processor kommer att vara begagnad. Precis som med alla saker i samhället så kommer dessa att ha en viss livslängd. Lyckligtvis är denna mycket lång, men kan aldrig jämföras med en ny processor. Det viktigaste när du köper en begagnad processor är att vara säker på att den inte har körts överklockad. I det fall den har varit föremål för detta, kommer den alltid på något sett tagit skada av denna hantering.