Operativsystem – Windows eller Linux

Windows – Varför regerar detta operativsystem

Windows är det största och mest använda operativsystemet på marknaden för stationära och bärbara datorer. Här kan du då snabbt ställa dig frågan varför det är på detta sätt. Svaret är enkelt. Detta operativsystem är tillverkat och skapat av Microsoft och från början faktisk av Bill Gates. Det vara också det första användarvänliga operativsystem som skapades på marknaden, vilket också snabbt kom ut i versioner för företag, servrar och hemmabruk. Helt enkelt skaffade sig Microsoft och detta operativsystem ett så stort försprång inom utvecklingen, så att det inte till dags datum finns någon som kommit ifatt.

Vilka fördelar finns det med Windows operativsystem

När du väljer Microsoft Windows som operativsystem i din dator, kommer du med detta val att få många fördelar. Det första kommer att vara användarvänligheten. Detta operativsystem är tillverkat för att tillgodose kraven från såväl synskadade, hörselskadade, professionella utvecklare, företag, privatpersoner till rena idioter. Dessutom kommer du att få ett operativsystem som finns till servrar, hemmadatorer och företagsnätverk. Utöver detta gör du ett val av programvara till din dator som medför att du får det största utbudet av annan mjukvara att välja mellan.

Fördelarna du får med valet av Linux operativsystem

Du som väljer Linux som operativsystem, kommer inte att få några fördelar såvida du inte ska använda detta inom specifika områden. Många gånger kommer detta trots att det numera sedan länge har ett grafiskt gränssnitt, vara mycket svårt för många att förstå. Dock finns det vissa gånger som Linux anses vara överlägset. En av dessa är att fungera som server samt webbhotell och skydrive. De flesta inom detta område väljer att ha Linux som operativsystem. Också de som jobbar som utvecklare samt programmerare talar för att Linux är det rätta valet. Du som använder din dator i privat bruka eller kontorsarbete kommer dock aldrig att ha några fördelar med att välja Linux som operativsystem.

Operativsystem som inte nått popularitet

När det talas så mycket om Windows och Linux rörande operativsystem till datorer, måste det också nämnas alla de som faktiskt kunde ha blivit stora. Av någon konstig anledning blev de dock inte det, och de flesta av dem har slutat uppdateras eller blivit föremål för Open Source utveckling. Andra som ligger i bakgrunden men som fortfarande används på många platser är Unix, Sun Microsystems samt Chrome OS. Något som kan vara roligt för den som vill veta mera kan vara att prova dessa. Här finns det ju många som har en äldre dator som de kan leka med.