När du köper en begagnad dator

Att tänka på vid köp av begagnade datorer

Det är många som gör valet av att köpa en begagnad dator. Naturligtvis kommer det i de allra flesta fall inte alls vara något problem med detta. Det finns dock några olika saker du ska se till innan du gör slag i saken. Det första kommer naturligtvis att vara priset. Kan du finna en dator med samma prestanda och funktioner till samma pris i handeln, väljer du alltid den nya med garanti. Det andra är att du får en dator som inte brukats i ett syfte som har skadat dess prestanda och funktion. Utan att ha de rätta kunskaperna, kan du vara den som faller offer för köpet av en skadad dator.

Vilka delar kan vara brukade på fel sätt i en dator

De olika delar i en dator som är vanligast att leka och experimentera med är processorn och grafikkortet. Gällande dessa två delar talas det mycket om överklockning. Detta görs i syfte att få en snabbare dator och kraftfullare grafisk processor. Detta leder ofta till att kärnorna i dessa enheter blir för varma. När detta skett är det omöjligt att få tillbaka den ursprungliga kapaciteten. Speciellt viktigt är det naturligtvis att ta reda på fakta om detta gällande köpet av en begagnad speldator.

Se till hårddiskens kluster innan köp

En annan enhet som ofta kan vara skadad i en dator är hårddisken. Detta är naturligtvis om den är bestyckad med en optisk enhet. Här talas det då om den gamla varianten av hårddiskar och inte de som går under namnet SSD. I det fall det sitter en äldre hårddisk i den begagnade dator du ska köpa, är det alltid värde med att utföra en kontroll av denna innan köpet. Här får du då reda på hur många skadade kluster som finns, och om dessa går att reparera.

Vid köp av ett begagnat datorpaket

Är det så att du köper mera än själva datorn och det också ingår skrivare, skärm och andra tillbehör kommer du naturligtvis att vilja kontrollera dessa också. Nu ska naturligtvis inte kontrollerna gå för långt. Här kan det ju vara så att priset är mycket lågt och du kan se dessa tillbehör som något medföljande helt gratis. Är det då så att du anser detta som något du betalar för och att köpet genomgås för att dessa tillbehör finns, så ska du givetvis även kontrollera funktionen på dessa.